Reklama
  • Czwartek, 8 października 2015 (13:06)

    Składniki na 4 porcje: 4 małe pętka kiełbasy śląskiej (ew. 50 dag innej ulubionej cienkiej wędzonej kiełbasy), 20 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 1 szkl. jasnego piwa, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu. Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego, szczypta soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 7 października 2015 (11:05)

    Składniki dla 4 osób: Ciasto: 50 dag ziemniaków • 20 dag mąki ziemniaczanej • 2 jajka • 2 łyżki oliwy • sól • pieprz. Nadzienie: 50 dag kapusty kiszonej • 2 marchewki • 2 cebule • 3 łyżki tłuszczu • sól • pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 6 października 2015 (10:05)

    Składniki na 4 porcje: placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 5–6 łyżek mąki pszennej, olej do smażenia. Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków), 2 małe cukinie, 4 dymki, 2–3 łyżki masła, sól, pieprz, suszony tymianek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 6 października 2015 (10:05)

    Składniki na 4 porcje: 30 dag kurek, po 30 dag borowików i podgrzybków, 4 czerstwe bułeczki, 15 dag kiełbasy myśliwskiej, 1 czubata łyżka masła, 150 ml mleka, 3 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 5 szalotek, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 200 ml białego wina, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 cytryna, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 25 września 2015 (08:05)

    Składniki na 2 sztuki: Na omlet: 6 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, ¼ łyżeczki soli. Na nadzienie: ½ strąka czerwonej papryki, ½ strąka zielonej papryki, ½ strąka żółtej lub pomarańczowej papryki, 1 duża cebula, zioła prowansalskie, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 17 września 2015 (10:00)

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek • 2 papryki • masło klarowane do smażenia • sól • pieprz • słodka papryka • natka zielonej pietruszki lub szczypiorek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, olej, 6 dag masła, 30 dag ryżu, 150 ml białego wina, cytryna, 1 l bulionu, 5 dag parmezanu, 40 dag szpinaku, 16 krewetek, sól, pieprz, liście szałwii.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 11 września 2015 (13:06)

    50 dag ziemniaków, 30 dag paprykowej cienkiej kiełbasy, 7 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 3 łyżki masła, sól. Do polania: 1 cebula, 4 łyżki oleju.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 11 września 2015 (13:06)

    4 średniej wielkości cukinie, 4 cebule, 35 dag wędliny w plasterkach (np. szynki, boczku, kiełbasy krakowskiej), 8 dużych dojrzałych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, suszona bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 9 września 2015 (15:05)

    Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu (375 g), 200 g podgrzybków lub rydzów, 250 g boczku, 4 kromki bułki paryskiej, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki białego słodkiego wina, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/4 szklanki świeżych żurawin, 2 łyżeczki listków tymianku, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0