Reklama
  • Poniedziałek, 30 marca 2015 (11:05)

    3 pomysły na obiad, który poprawi nastrój

ZIELONY MAKARON (porcja dla 4 osób)

Ugotuj w osolonej wodzie pół opakowania pełnoziarnistego makaronu typu rurki. Odcedź i od razu wymieszaj z 4 łyżkami pesto z bazylii. Przełóż makaron na talerze, posyp każdą porcję łyżeczką sera typu parmezan. Udekoruj listkami rukoli. Od razu podawaj.

Reklama

RISOTTO Z PĘCZAKU I DORSZA (porcja dla 4 osób)

Szklankę pęczaku opłucz i podsmaż w głębokiej patelni na łyżce oleju rzepakowego. Pokrój por w krążki i czerwoną paprykę w kostkę. Dodaj warzywa do kaszy. Podlej 3 szklankami bulionu warzywnego i duś pod przykryciem ok. 30 minut lub do momentu, gdy kasza wchłonie płyn i będzie miękka. 400 g filetów z dorsza przypraw ziołami, ugotuj na parze. Dodaj do risotto na 10 minut przed końcem duszenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

PIECZONY ŁOSOŚ Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM (porcja dla 4 osób)

3-4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i łyżeczką suszonego rozmarynu. Natrzyj mieszanką 4 dzwonka łososia, przykryj i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Piecz rybę 40 minut pod przykryciem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.

Olivia
Więcej na temat:makaron | na | 3 | 3" | 3' | 3 | obiad | pomysły | nastrój

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● pół kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej ● 20 dag rabarbaru ● 10 dag kwaśnych jabłek ● 2 cebule ● 2 łyżki octu winnego ● 100 ml bulionu mięsnego ● łyżeczka sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.