Reklama
  • Piątek, 17 kwietnia 2015 (08:00)

    Blok z drobiu pod pierzynką

Składniki: 1 kg ziemniaków , 1 kg mielonego mięsa drobiowego, jajko, 2 żółtka, 2/3 szklanki śmietany, 2/3 szklanki ostrego keczupu, cebula, 4 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek. Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe zmiel. Do zmielonej masy dodaj 2 łyżki masła, śmietanę oraz żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Dodaj do mięsa. Wsyp łyżeczkę majeranku i wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Formę dokładnie wysmaruj pozostałym masłem. Na spód wyłóż masę mięsną i równomiernie ją rozsmaruj. Na mięso wyciśnij keczup. Piure ziemniaczane przełóż do szprycy cukierniczej.

Reklama

Na wierzch zapiekanki delikatnie wyciskaj spore rozetki (jedna tuż przy drugiej). Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 45 minut. Zapiekankę pokrój w plastry. Przed podaniem udekoruj świeżym majerankiem. Podawaj z sosem czosnkowym.

Na żywo
Więcej na temat:blok | na | ziemniaki | z | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 10 dag mielonej wieprzowiny, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 średnia cukinia, 1 mała marchew, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki pomidorowego, koncentratu, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.