Reklama
  • Poniedziałek, 7 listopada 2016 (15:05)

    Bułgarskie faszerowańce

6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa przyprawa do mięsa mielonego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

1 Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone warzywa lekko posól w środku. Postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku.

Reklama

2 Cebulkę obierz, posiekaj. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, dodaj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.

3 Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką. Podawaj np. z wiejskim chlebem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.