Reklama
  • Środa, 3 września 2014 (12:00)

    Cepeliny twarogowe

Składniki: 15 surowych ziemniaków, 5 ugotowa nych ziemniaków, 40 dag twarogu, jajko, białko, łyżeczka masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, kilka listków posiekanej mięty.

Często goszczą na moim stole. Przepis przysłała Aneta Grzywna z Chełma

1. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Osącz, powstały płyn odcedź a znajdującą się na dnie skrobię dodaj do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki utłucz ze szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Dodaj surowe ziemniaki, wyrób.

Reklama

2. Twaróg zmiel, dodaj jajko, białko, masło i miętą, utrzyj, przypraw.

3. Z ciasta uformuj placki. Na środku ułóż farsz, zlep, formując podłużne cepeliny. Włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj ok. 10 minut. Podawaj polane masłem z cebulą.

Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,50 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:Cepeliny | aneta | che

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg młodych małych ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 10 dag tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól morska, pieprz świeżo mielony, przyprawa do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.