Reklama
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (10:36)

    Cepeliny z mięsem mielonym

Tą potrawą teściowa podbiła moje serce.

Składniki: 1,5 kg obranych surowych ziemniaków, pół kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki pszennej, sól. Farsz: pół kg mięsa mie lonego wieprzowego, cebula, jajko, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Surowe ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij. Zetrzyj lub zmiel ziemniaki ugotowane. Wymieszaj razem surowe i gotowane ziemniaki. Wbij jajka, wsyp szczyptę soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrób na jednolitą masę.

Jeśli ciasto jest zbyt gęste i trudno je wyrobić, wlej trochę odciśniętego soku z ziemniaków.

Przełóż mięso do miski, dodaj startą cebulę, wbij jajko, wsyp trochę soli, pieprzu oraz majeranku i wyrób farsz o dosyć pikantnym smaku.

Nabierz małą porcję ciasta ziemniaczanego i uformuj cienki (ok. pół cm) placuszek. Na środek połóż trochę farszu mięsnego i zlep brzegi, formując owalną kluskę. Zagotuj płaski garnek wody, posól. Kluski porcjami wkładaj do wrzątku i gotuj około 15 minut na małym ogniu.

Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj ze smażonymi pieczarkami oraz surówką lub polej skwareczkami. Cepeliny są pyszne następnego dnia podsmażone na tłuszczu.

Takie jest życie
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: 1/3 op. makaronu łazanki, 50 dag kapusty kiszonej, 40 dag filetów z dorsza, 20 dag suszonych grzybów, cebula, duża marchewka, 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe i ziarna ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.