Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Czeskie knedle z kapustą

Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 4 kajzerki, 10 dag kapusty kiszonej, 3 jajka, 3-4 łyżki śmietany, natka, sól, 10 dag mąki, 5 dag słoniny, olej, 1 cebula.

1. Wędzony boczek i kajzerki pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Kapustę osącz na sicie (gdy jest bardzo kwaśna, trzeba ją wypłukać). Posiekaj, włóż do miski. Dodaj jajka i śmietanę.

2. Umyj i posiekaj kilka gałązek natki. Dodaj do pozostałych składników. Wsyp mąkę i szczyptę soli. Masę połącz, wyrób starannie (w razie potrzeby, dosyp mąki). Formuj okrągłe kluski. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj około 20 minut.

Reklama

3. Słoninę pokrój w kosteczkę. Włóż na rozgrzaną patelnię. Opiecz, zdejmij z patelni. Wlej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć obraną, opłukaną, osuszoną i posiekaną w talarki cebulę. Przesmaż na złoty kolor. Wyłóż kluski, dodaj słoninę z cebulą, podawaj.

Świat kobiety
Więcej na temat:knedle | czeski

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.