Reklama
  • Poniedziałek, 23 września 2013 (11:06)

    Dania szybkie z pięciu produktów

Kilka niedrogich składników, trochę przypraw i nasze pomysły... Tyle wystarczy, by bez trudu wyczarować smakołyki na kilka dni. Niewiarygodne? Sprawdź!

Reklama

1.Sałatka jarzynowa z lekkim sosem

Jak to zrobić? Obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i seler ugotuj razem z mięsem. Ugotuj też 2 jajka na twardo, a następnie obierz je ze skorupek. Wszystkie ostudzone składniki pokrój w kostkę. Dodaj pocięty w cienkie talarki por. Sałatkę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z 2–3 łyżkami jogurtu. Schłodź. Nasza rada Sos przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj łyżkę posiekanej natki.

2.Galaretka drobiowa

Jak to zrobić? Ugotuj filet z włoszczyzną. Wyjmij z wywaru, ostudź. Mięso i jarzyny potnij w plasterki, ułóż na półmisku. Jeśli chcesz, dodaj też plasterki ugotowanego na twardo jajka. Wywar przecedź, zagotuj. W szklance płynu rozpuść łyżeczkę żelatyny. Zalej tym składniki na półmisku, wystudź.

Nasza rada: Zimną galaretkę podaj z sosem jogurtowo-cytrynowym.

3. Kąski w cieście

Jak to zrobić? Umyte mięso pokrój w kostkę. Z jajka, mąki i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Nasza rada: kąski świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. W obu wersjach możesz serwować je z dipem. Przygotujesz go z jogurtu i pokrojonego w cienkie plasterki pora.

4. Rosół z lanymi kluseczkami

Jak to zrobić? Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do rosołu (cały czas mieszając). Po chwili gotowania danie będzie gotowe!

Nasza rada: taki rosół znakomicie smakuje z posiekanym koperkiem.

5. Kotlety z siekanego mięsa

Jak to zrobić? Mięso i por posiekaj. Resztę jarzyn zetrzyj. Do składników wbij jajko, wsyp mąkę (tyle, by skleiła składniki). Masę przypraw i nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując kotleciki. Usmaż z obu stron. Nasza rada: kotlety smaż na maśle.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Dania | z | jaja | sos | S.O.S. | danie | galaretka

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg wątróbki wieprzowej • 2 kwaskowe jabłka • paczka frytek • sól • pieprz • szczypta cynamonu • olej • zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.