Reklama
  • Piątek, 21 sierpnia 2015 (08:05)

    Fritata z bobem i pomidorami

Składniki: 20 dag bobu, 2 pomidory , 6 jajek, sól, pieprz, kilka listków świeżego oregano do dekoracji, olej do smażenia.

Przygotowanie:

Bób oczyść i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odstaw do wystudzenia i zdejmij łupinę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki. Jajka dokładnie roztrzep, lekko dopraw solą oraz pieprzem. Do masy dodaj ugotowany bób oraz plasterki pomidorów. Całość wymieszaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej. Wlej przygotowane jajka z warzywami. Całość smaż chwilę na ogniu, po czym przełóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 °C (jeśli nie masz odpowiedniej patelni, fritatę zapiekaj przy otwartych drzwiczkach piekarnika, z rączką patelni wystawioną na zewnątrz).

Przed podaniem danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj na zimno lub na ciepło z sosem śmietanowo-czosnkowym. Dla ostrzejszego smaku do fritaty możesz dodać kawałki peperoni.

Na żywo
Więcej na temat:olej do smażenia | bób | pomidory

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.