Reklama
  • Piątek, 21 sierpnia 2015 (08:05)

    Fritata z bobem i pomidorami

Składniki: 20 dag bobu, 2 pomidory , 6 jajek, sól, pieprz, kilka listków świeżego oregano do dekoracji, olej do smażenia.

Przygotowanie:

Bób oczyść i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odstaw do wystudzenia i zdejmij łupinę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki. Jajka dokładnie roztrzep, lekko dopraw solą oraz pieprzem. Do masy dodaj ugotowany bób oraz plasterki pomidorów. Całość wymieszaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej. Wlej przygotowane jajka z warzywami. Całość smaż chwilę na ogniu, po czym przełóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 °C (jeśli nie masz odpowiedniej patelni, fritatę zapiekaj przy otwartych drzwiczkach piekarnika, z rączką patelni wystawioną na zewnątrz).

Przed podaniem danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj na zimno lub na ciepło z sosem śmietanowo-czosnkowym. Dla ostrzejszego smaku do fritaty możesz dodać kawałki peperoni.

Na żywo
Więcej na temat:olej do smażenia | bób | pomidory

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 400 g makaronu bucatini lub cienkie rurki, 300 g pomidorków koktajlowych, 2-3 gałązki grubego szczypioru, 8 jajek, 200 ml mleka, 250 g serka ricotta lub trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.