Reklama
  • Środa, 11 marca 2015 (12:05)

    Frittata z brukselką

Składniki na 2-3 porcje: 6 jajek, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 30 dag brukselki, 1 łyżka startego żółtego sera, 1-2 łyżki masła, 100 ml mleka, cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, odkrój twarde końcówki i opłucz pod bieżącą wodą. Końcówki głąba natnij na krzyż, dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje. Do wrzącej osolonej wody dodaj mleko i ½ łyżeczki cukru. Wrzuć brukselkę, gotuj 5-10 minut, aż stanie się miękka. Odcedź i przestudź.

2. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj starty żółty ser, dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj brukselkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 2-3 min. Na to wylej rozmącone jajka. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką. Gdy wierzch omletu się zetnie, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.

Reklama

Rada: Brukselkę można również zamarynować. Do garnka wlej 3 szklanki wody, 1 szklankę octu spirytusowego (10 proc), dodaj 1 łyżkę soli oraz po 1 łyżeczce ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i kminku. Wszystko zagotuj i odstaw na minimum 8 godz.

Z brukselki (1 kg) usuń wierzchnie liście, umyj ją i włóż na 2 minuty do wrzątku a następnie przelej zimną wodą, by nie straciła koloru. Włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj 25 min.

Przygotowanie: 30 minut, porcja: 390 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Frittata z brukselką | Frittata | rada | z | brukselka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.