Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (13:00)

    Gnocchi z suszonymi pomidorami

Składniki na 6 porcji: 10 dag szynki dojrzewającej, 1 cukinia, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, sól, 2 strąki chili, 3 łyżki oleju, 10 dag czarnych oliwek, 15 dag suszonych pomidorów, 2 op. gnocchi, 5 dag parmezanu, natka.

czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 2,50 zł

Reklama

1 Plasterki szynki pokrój w paseczki. Cukinię oczyść, odetnij końcówki. Pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Obraną cebulę oraz ząbki czosnku poszatkuj.

2 Strąki chili opłucz, osusz, rozkrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż szynkę. Dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili cukinie i papryczkę chili. Smaż 3 minuty.

3 Oliwki osącz z zalewy, dodaj do składników na patelni razem z suszonymi pomidorami. Chwilę duś razem, dopraw solą oraz pieprzem.

4 Gnocchi ugotuj wg przepisu. Wrzuć na patelnię z warzywami, wymieszaj. Posyp startym parmezanem i natką.

Jeśli sama robisz kopytka, pamiętaj, że ziemniaki najlepiej przecisnąć przez praskę, gdy są lekko ciepłe, a gdy wystygną połączyć z resztą składników. Im krócej będziesz wyrabiać ciasto, tym kluski będą bardziej miękkie.

Świat kobiety
Więcej na temat:gnocchi | str | STARKDEV

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 400 g makaronu bucatini lub cienkie rurki, 300 g pomidorków koktajlowych, 2-3 gałązki grubego szczypioru, 8 jajek, 200 ml mleka, 250 g serka ricotta lub trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.