Reklama
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:33)

    Gołąbki z kurczakiem i szynką

Składniki: główka młodej kapusty, 2 podwójne piersi kurczaka, 8 plastrów wędzonej szynki, 4 łyżki oleju, cebula, 2 łyżki śmietany, kilka czarnych oliwek do dekoracji, kilka gałązek rozmarynu, sól, czarny pieprz

Reklama

Przygotowanie: Kapustę zanurz na 2 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź, odrzuć uszkodzone liście. Wybierz 12 dużych na gołąbki. Ostrożnie zetnij zgrubiałą część albo rozbij ją tłuczkiem.

Piersi kurczaka umyj, osusz, podziel i lekko rozbij. Mięso natrzyj solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Każdy filet starannie owiń dwoma plastrami wędzonej szynki. Na blacie rozłóż po dwa liście kapusty. Posyp je solą i pieprzem. Połóż na środku każdego liścia filet z kurczaka, a następnie ciasno zroluj.

Każdy gołąbek obwiąż sznurkiem, by nie otworzył się podczas pieczenia. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż krótko gołąbki. Przełóż do żaroodpornego naczynia, dolej 1/2 szklanki wody i wstaw do piekarnika (180 st. C) na 30 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pozostałe 4 liście kapusty pokrój na paski i smaż z cebulą ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj ze śmietaną. Gołąbki podawaj z sosem z kapusty i śmietany, posypane oliwkami i gałązkami rozmarynu. Najlepiej smakują z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.

Nasza rada: Zamiast użyć wędzonej szynki możesz z powodze niem zawinąć kurczaka w tańszy wędzony boczek. Będzie równie aromatyczny. I nie zapomnij wydrylować oliwek przed podaniem!

4 porcje, przygotowanie 30 min, gotowanie 30 min, 471 kcal, ok. 6 zł za sztukę

Olivia
Więcej na temat:Piersi | z | gołąbki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg wątróbki cielęcej • 30 dag mieszanych winogron • 3 łyżki prażonych jabłek na szarlotkę • łyżka soku z cytryny • łyżka masła • 2 łyżki mąki • sól • pieprz •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.