Reklama
  • Środa, 19 sierpnia 2015 (14:05)

    Hiszpańska paella

• 8 porcji kurczaka • 1 duża cebula • 1 czerwona papryka • 150 g kiełbasy chorizo • 2 ząbki czosnku • szafran • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego • 1 łyżeczka papryki w proszku • 200 g pomidorów • 1 litr bulionu • 350 g ryżu • 12 krewetek tygrysich • 100 g świeżo łuskanego zielonego groszku.

Reklama

Porcje kurczaka przysmaż na oliwie. Odłóż mięso na talerz, a na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę pokrojoną w grube krążki. Dodaj pokrojoną paprykę oraz plastry kiełbasy. Smaż 6–8 minut na średnim ogniu do zrumienienia. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą szafranu, pieprzem kajeńskim oraz papryką w proszku. Dodaj kurczaka i obrane ze skóry oraz drobno pokrojone pomidory. Całość zalej gorącym bulionem. Posól, popieprz, gotuj przez 10-15 minut.

Wyjmij kurczaka, wsyp ryż. Delikatnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut, po czym ponownie dodaj kawałki kurczaka. Wrzuć krewetki i zielony groszek (powinien zanurzyć się w bulionie). Gotuj ok. 15 minut. Paella będzie gotowa, gdy krewetki staną się różowe, a ryż miękki. Przed podaniem skrop danie cytryną.

• 60 minut • dla 4 osób • cena ok. 65 zł

Show
Więcej na temat:paella

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.