Reklama
  • Czwartek, 17 września 2015 (10:00)

    Jajka sadzone z papryką

Składniki dla 4 osób: 8 jajek • 2 papryki • masło klarowane do smażenia • sól • pieprz • słodka papryka • natka zielonej pietruszki lub szczypiorek.

1 Ze strąków papryki wydrąż gniazda nasienne, umyj ją dokładnie, pokrój na około 2-2,5 centymetrowe plastry. Masło rozgrzej na patelni, ułóż krążki papryki. Po około 3-4 minutach do środka każdej takiej „foremki” wbijaj jajka. Smaż je na małym ogniu do czasu, aż żółtko się zetnie.

Reklama

Łopatką delikatnie wyjmij je na talerze, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

2 Danie to idealnie pasuje na śniadanie ze świeżą bagietką, grzankami lub tostami. Możesz je również przygotować jako drugie danie – jest to świetna alternatywa dla klasycznych sadzonych jajek. Podaj je wtedy z gotowaną fasolką szparagową lub brokułami, polanymi dipem jogurtowym.

CZAS: około 20 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:jaja | Jajka sadzone | danie | papryki | papryka

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.