Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:53)

    Jak przyrządzić pyszne kluski

Ciekawe pomysły na przyrządzenie pysznych klusek. Porady ekspertów

Nowe kluseczki

Sposób na zupę : Do zup zwykle dodajesz makaron lub ryż? Wypróbuj inne pomysły, dzięki którym pierwsze danie stanie się wyjątkowe! Polecam np. ziołowe lane kluseczki. Pasują i do bulionu, i do pomidorowej. Urozmaicą też smak warzywnych kremów.

Reklama

Lane inaczej: Przygotujesz je, ucierając 1 jajko z 3 łyżkami mąki pszennej oraz szczyptą soli. Rób to tak długo, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wtedy połącz z łyżką posiekanego koperku. Wlewaj masę na gotującą się, posoloną wodę. Kluski wyjmij po 2 min.

Co za smak!

1,5 szkl. bulionu grzybowego zagotuj z łyżką masła. Wsyp 1/2 szkl. kaszy manny i gotuj 2 min. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Masę rozsmaruj na płaskim talerzu. Gdy zgęstnieje, pokrój ją w kostkę. Superdodatek do czystych zup gotowy!

Mięsny frykas

Mięso, na którym gotowałaś np. rosół, zmiel. Dodaj jajko, kilka łyżek bułki tartej, dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Włóż po kilka do talerzy z gorącym rosołem.

Zastępstwo dla... zacierek

Zetrzyj 10 dag sera typu parmezan. Wyrób z 1 szkl. mąki i żółtkiem. Uformuj cieniutkie wałeczki, ugotuj.

Serowe frykasy do kremu

Wymieszaj 250 ml serka mascarpone z 2 żółtkami. Dodaj ok. 10 dag mąki, wyrób ciasto. Ugotuj z niego minikopytka idealne do zielonych kremów: np. z cukinii, groszku...

Ekspresowe rady

Kluski gotuj w dużej ilości wody. Dodawaj je do zupy dopiero na talerzu – dzięki temu nie rozmiękną. Do ciasta dodaj kurkumę, kluseczki zyskają ładny kolor. Klusek nie wylewaj na durszlak. Wyjmuj je łyżką cedzakową.

Zamiast kupować gotowe uszka, przygotuj je z ciasta pierogowego. Farsz zrób ze zmielonej gotowanej karkówki. Na 4 porcjach oszczędzisz 5 zł!

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kluski

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 60 dag ziemniaków • pęczek białych szparagów • 15 dag szynki • 2 łyżki masła • 1 łyżka bułki tartej • olej • zielony pieprz lub pistacje • natka • sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.