Reklama
  • Piątek, 26 lutego 2016 (09:05)

    Jambalaya - jednogarnkowe danie kuchni kreolskiej z Luizjany

Składniki: ok. 250 g ryżu ●2 szkl. bulionu drobiowego ●ugotowana pierś kurczaka ●szkl. pomidorów bez skórki lub przecieru ●250 g obranych krewetek ●żółta papryka ●2-3 cebule ●2 ząbki czosnku ●pieprz i sól ●tabasco do smaku ●3 łyżki oleju ●cytryna.

Reklama

1 Ryż opłucz, osącz. Mięso pokrój w kostkę. Oczyszczoną paprykę także pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i czosnek. W dużym rondlu rozgrzej olej, podduś warzywa, następnie dodaj pomidory, bulion, krewetki i kurczaka, zagotuj.

2 Zmniejsz ogień, dołóż ryż, uduś do miękkości. Jeśli trzeba, dodaj więcej bulionu lub nieco wody. Dopraw, podaj z kawałkami cytryny.

Świat kobiety
Więcej na temat:Jambalaya | danie | Luizjana

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mięsa, 10 dag boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki, przecier pomidorowy , łyżka ostrego keczupu, pół szklanki pikantnego soku pomidorowego, szklanka bulionu, olej, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.