Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (08:05)

    Kiełbasa w sosie piwnym

Składniki na 5-6 porcji: 1 kg białej kiełbasy, 1 butelka jasnego piwa, 3 duże cebule, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sok z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 1/2 papryczki chili, olej

Reklama

1. Piwo wlać do garnka wraz ze szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać dwie posiekane cebule i białą kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut.

2. Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Wyjąć kiełbaski z wywaru i odstawić w ciepłe miejsce, a resztę zmiksować. Powstały w ten sposób sos doprowadzić do wrzenia i zaciągnąć zasmażką. Znów zagotować.

3. Sos doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ostatnią cebulę obrać, pokroić w ósemki i przesmażyć na oleju na złoty kolor. Kiełbaski przełożyć na talerze, polać sosem. Udekorować podsmażonymi cząstkami cebuli i posiekaną papryczką chili.

Nasza rada

Kiełbaski w sosie piwnym urosną do rangi wykwintnego dania, jeśli zaserwujemy je w wydrążonych, białych chlebkach.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:kiełbasa | kiełbasy | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.