Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (08:05)

    Kiełbaski zapiekane z serem

Składniki na 4 porcje: 4 małe pętka kiełbasy, np. śląskiej, 1 cebula, 4 pomidory, 20 dag sera żółtego, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka majeranku, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz

1. Cebulę obrać, posiekać. Kiełbasę ponakłuwać w wielu miejscach. Zrumienić na maśle ze wszystkich stron. Dodać posiekaną cebulę, majeranek i ziele angielskie. Smażyć razem na małym ogniu około 5 minut.

Reklama

2. Pomidory pokroić w plastry, ser żółty zetrzeć. W żaroodpornym naczyniu ułożyć przekrojone na pół kiełbaski. Poprzekładać plastrami pomidorów, posypać serem.

Oprószyć solą i pierzem. Zapiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Nasza rada

Przy doprawianiu tego dania warto zachować ostrożność – trzeba pamiętać, że kiełbasa może być słona i pikantna!

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ser

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.