Reklama
  • Środa, 11 marca 2015 (08:05)

    Klasyczne kotlety jajeczne

Składniki na 8 porcji: 10 jajek, 2/3 szklanki mleka,  3 łyżki margaryny lub masła, 5 łyżek tartej bułki, czerstwa bułka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki, pomidory i zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Ugotuj na twardo 8 jajek, zalej je zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i przekręć przez maszynkę do mielenia mięsa. Bułkę namocz w mleku. Po 5 minutach lekko odciśnij, a potem też przekręć przez maszynkę.

Reklama

Masę jajeczną wymieszaj ze zmieloną bułką, dodaj do tego drobno pokrojone miękkie masło, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, 2 surowe jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wymieszaj, po czym podziel ją na 8 równych części.

Formuj z nich kotlety. Obtocz je w tartej bułce, smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przed podaniem ozdób pokrojonymi pomidorami i ziołami.

Więcej na temat:kotlety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 bułki do hot dogów • 4 parówki drobiowe lub z szynki wieprzowej • cebula • 2 ogórki kiszone lub konserwowe • 2 łyżki musztardy • ketchup • 2 łyżki kapusty kiszonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.