Reklama
  • Czwartek, 13 stycznia 2011 (14:12)

    Kluski marchwiowe z sosem owocowym

Pomysł na oryginalne danie.

Zdjęcie

Kluski marchwiowe /Smacznego
Kluski marchwiowe
/Smacznego

Składniki:

- 2 duże marchewki,
- 2 jajka, 2 szklanki mąki,
Sos:
- 6 łyżek majonezu,
- pół pomarańczy,
- 2 owoce kiwi.

Przygotowanie:

Marchewki umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę i wyrobić gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodać trochę mąki. Gdy będzie za twarde, można utrzeć jeszcze trochę marchewki.
Wilgotnymi dłońmi nabierać kawałki ciasta i urywać duże kawałki. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie. Majonez, sok z pomarańczy i pokrojone w kostkę kiwi zmiksować. Sosem polać kluski, ozdobić je plastrami kiwi.
Czas przygotowania: 40 minut

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.