Reklama
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (10:36)

    Kluski smażone z boczkiem

Przy ich robieniu pomaga mi mąż, bo to jest jego ulubione danie.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 20 dag mąki pszennej, jajko, sól, 20 dag surowego boczku, 20 g suszonych grzybów, cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła

Reklama

Przygotowanie: Kluski: ziemniaki ugotuj, ostudź. Zmiel w maszynce, ostudź. Przełóż do miski, wsyp mąkę, szczyptę soli, wbij jajko. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj wałeczki, pokrój na kawałki jak kopytka. Zagotuj wodę, posól. Kluski porcjami wrzucaj na wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedź, a gdy ostygną, przełóż na patelnię i podsmaż na tłuszczu.

Boczek pokrój w kosteczkę, obraną cebulę posiekaj. Namoczone wcześniej grzyby ugotuj, drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby, boczek cebulę i smaż, aż cebula będzie rumiana. Na talerzu rozłóż podsmażone kopytka. Polej boczkiem z grzybami, posyp obficie posiekaną natką.

Takie jest życie
Więcej na temat:kluski | boczek | z | boczki

Zobacz również

  • Składniki: 1/3 op. makaronu łazanki, 50 dag kapusty kiszonej, 40 dag filetów z dorsza, 20 dag suszonych grzybów, cebula, duża marchewka, 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe i ziarna ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.