Reklama
  • Piątek, 11 września 2015 (13:06)

    Knedelki z kiełbasą

50 dag ziemniaków, 30 dag paprykowej cienkiej kiełbasy, 7 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 3 łyżki masła, sól. Do polania: 1 cebula, 4 łyżki oleju.

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj, gotuj 20 minut w mundurkach, potem odcedź, przestudź i obierz. Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Piure połącz z obiema mąkami i jajkami. Posól do smaku. Zagnieć ciasto.

2 Kiełbasę pokrój na kawałki. Z ciasta zrób placuszki. Ułóż na nich kawałki kiełbasy. Zlep brzegi i uformuj owalne knedelki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Polej stopionym masłem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

3 Cebulę obierz, pokrój w plasterki, zrumień na oleju. Gotowe knedelki pokrój na kawałki i podawaj polane cebulką.

Naj
Więcej na temat:ziemniaki | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.