Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (13:05)

    Knedle w leśnym sosie

Składniki na 4 porcje : 30 dag podgrzybków, 30 dag pieczarek, 40 dag pszennych bułek, 10 dag + 6 plasterków wędzonego boczku, 3 cebule, 1 pęczek natki, 150 ml mleka, 3 jajka, 200 ml bulionu drobiowego, 100 ml śmietany kremówki, 4 łyżki smalcu, 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1 Obrane cebule i 10 dag boczku pokrój w kostkę. Boczek oraz 1/3 cebuli zrumień na łyżce smalcu. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Bułki pokrój na kawałki. Wrzuć do miseczki. Mleko zmiksuj z jajkami, wlej do pieczywa. Dołóż boczek z cebulą oraz natkę.

Reklama

Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób. Odstaw na 20 min. W tym czasie grzyby oczyść, podsmaż na pozostałym smalcu. Dodaj resztę cebuli. Podlej ciepłym bulionem i duś ok. 30 min.

2 Z masy bułczanej uformuj 12 knedli. W garnku zagotuj posoloną wodę. Włóż do niej knedle. Gotuj je ok. 15 min. Plasterki boczku pokrój na kawałeczki. Wysmaż na chrupko.

Śmietanę wlej do grzybów. Sos zagęść zasmażką, przypraw. Knedle wyjmij. Podawaj je z sosem. Posyp wysmażonym boczkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:knedle

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.