Reklama
  • Piątek, 17 kwietnia 2015 (08:00)

    Kolorowa zapiekanka z ziemniakami i marchewką

Składniki: 80 dag ugotowanych ziemniaków, 40 dag pora, 40 dag marchewki, 25 dag mielonego mięsa, pęczek dymki, 2 żółtka, 4 łyżki bułki tartej, papryczka chili, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na sos, 30 dag serka topionego, 20 dag śmietany, szklanka bulionu, 3 jajka.

Reklama

Ziemniaki pokrój w plasterki. We wrzątku sparz pokrojoną w kostkę marchewkę i pocięty w talarki por. Następnie opłucz je zimną wodą. Mięso wymieszaj z solą, pieprzem, 1/3 posiekanej dymki, bułką tartą i żółtkami. Składniki dokładnie połącz. Z masy uformuj kulki, a następnie usmaż je na rozgrzanym oleju. Zrumienione zdejmij z patelni.

Śmietanę wymieszaj z bulionem, dodaj topiony ser. Podgrzej. Wbij jajka i dopraw gałką muszkatołową. Brytfankę wysmaruj olejem. Na dno wyłóż ziemniaki i polej odrobiną sosu. Wsyp marchewkę i ponownie wlej sos. Następnie dorzuć resztę ziemniaków i część pora.

Na składniki wyłóż mięsne kulki i posiekaną papryczkę chili. Całość zalej resztą sosu i wyłóż resztę dymki. Danie piecz 30 minut w temperaturze 190° C.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kisielu truskawkowego, 4 łyżki likieru migdałowego, 4 łyżki masła, 1 i 1/3 szklanki mąki , łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.