Reklama
  • Czwartek, 13 sierpnia 2015 (13:00)

    Kopytka z kurkami

●500 g kurek ●50 ml białego wytrawnego wina ●cebula ●olej ●sól ●pieprz ●gałka muszkatołowa; kopytka: ●500 g ziemniaków (starszych) ●szkl. mąki pszennej + do podsypania ●łyżka mąki ziemniaczanej ●jajko ●szczypta soli; jako dodatek: listki drobnej sałaty, np. rukoli lub roszponki ●żółty grubo starty ser do posypania.

1 Grzyby oczyść, umyj. Duże pokrój. Cebulę posiekaj. Zeszklij na oleju, dodaj kurki, przyprawy oraz wino. Duś, mieszając, aż wino odparuje.

Reklama

2 Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach (możesz zrobić to dzień wcześniej). Ostudź, obierz, przepuść przez praskę.

Na blat wysyp obie mąki, ziemniaki, sól, wbij jajko. Zagnieć, podsypując mąką. Uformuj wałeczki o grubości ok. 1,5 cm.

Pokrój na kopytka i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 2 min od wypłynięcia. Kopytka podaj z zagrzanymi kurkami, posypane serem i ozdobione sałatą.

Świat kobiety
Więcej na temat:kopytka | ziemniaki | grzyby | cebula | kurek | kurki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.