Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (08:00)

    Kotleciki z mozzarellą

Składniki na ok. 10 sztuk: 1 szklanka ryżu (ok. 20 dag), 2 jajka, 3 łyżki startego sera żółtego, np. parmezanu, 1 mała cebula, 1-2 łyżki masła, ½ pęczka natki pietruszki, 10 dag sera mozzarella (kulka), 3/4 szklanki bułki tartej, olej do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posiekaj. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Wystudź.

Reklama

2. Do garnka wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, posól, wrzuć ryż i zamieszaj. Gdy woda z ryżem zacznie się już gotować, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj 10-12 minut. Garnek zestaw z ognia i odstaw na ok. 10 minut. Następnie odkryj i delikatnie wymieszaj, by odparował.

3. Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj cebulę, jajka, starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj kotleciki, do środka każdego włóż kostkę mozzarelli. Następnie obtocz je starannie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie bardzo gorący włóż kotleciki. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pomidorami lub ulubioną surówką.

Przygotowanie: 60 minut. Sztuka: 170 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Kotleciki | z | mozzarella | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: ■ 15 dag kurek ■ 20 dag fasolki ■ 10 dag kaszy ■ 10 dag mascarpone ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ sól ■ pieprz ■ masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.