Reklama
  • Czwartek, 13 stycznia 2011 (13:09)

    Kuleczki ryżowe z serem

Z serem i ziołami.

Zdjęcie

Kuleczki ryżowe na ostro /Smacznego
Kuleczki ryżowe na ostro
/Smacznego

Składniki:

- 1 cebula,
- 20 dag ryżu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki świeżych siekanych ziół,
- 1 ostra papryczka,
- 1 jajko,
- 15 dag mielonego białego sera,
- 10 dag twardego żółtego sera,
- sóol, pieprz,
- 4 łyżki bulki tartej

Przygotowanie:

Ser zetrzeć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ryż, chwilę prażyć i zalać 2 szklankami wody, osolić i ugotować. Po ugotowaniu dodać połowę startego sera, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonego ryżu dodać zioła, jajko, biały ser i resztę żółtego, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy ryżowej formować kulki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać udekorowane ziołami.
Czas przygotowania: 1 h.
Przepis na 6 osób.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● pół kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej ● 20 dag rabarbaru ● 10 dag kwaśnych jabłek ● 2 cebule ● 2 łyżki octu winnego ● 100 ml bulionu mięsnego ● łyżeczka sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.