Reklama
  • Poniedziałek, 30 maja 2016 (10:00)

    Łazanki grzybowe z dorszem

Składniki: 1/3 op. makaronu łazanki, 50 dag kapusty kiszonej, 40 dag filetów z dorsza, 20 dag suszonych grzybów, cebula, duża marchewka, 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki keczupu, 2 strąki papryki czerwonej, sól, pieprz.

1. Grzyby opłucz, zalej szklanką wrzątku, namocz na kilka godzin. Potem odcedź je i pokrój w paseczki. Płyn zachowaj.

Reklama

2. Kapustę dokładnie wypłucz, odciśnij i drobno posiekaj. Zalej 2 i 1/2 szkl. gorącej wody i 1/2 szkl. płynu z moczenia grzybów. Dodaj pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, całe ząbki czosnku i keczup. Duś powoli ok. 20 min.

3. Marchewkę i cebulę obierz, z papryk wytnij gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć do kapusty, oprósz pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 60 min.

4. Dorsza opłucz, osusz, pokrój w niewielką kostkę, włóż do kapusty, delikatnie wymieszaj. Duś jeszcze 10 min. Dorsz nie powinien się rozgotować.

5. Łazanki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Połącz z kapustą i podawaj.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.