Reklama
  • Poniedziałek, 29 lutego 2016 (13:06)

    Lekkie hamburgery z soczewicą

Składniki na 2 porcje: • 2 bułki do hamburgerów • kilka świeżych liści sałaty • pół szklanki zielonej soczewicy • marchewka • łyżka siemienia lnianego • łyżka płatków owsianych • duże jajko • curry • sól • pieprz • olej.

1. Soczewicę namocz w letniej wodzie. Po godzinie odlej i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku.

Reklama

2. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, po czym delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju.

3. Płatki owsiane wsyp do gorącej wody i ugotuj. Połącz z soczewicą i dorzuć na patelnię. Wymieszaj z curry i przestudź.

4. Następnie dodaj do chłodnej masy surowe jajko oraz łyżkę siemienia lnianego. Uformuj kotleciki i podsmaż je na nasmarowanej olejem patelni. Bułki przekrój na pół. Wypełnij je sałatą, nałóż po kotlecie i złóż.

Czas: 40 min, 1 porcja = 300 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:hamburgery

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.