Reklama
  • Środa, 9 września 2015 (15:05)

    Makaron z grzybami na szybko

Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu (375 g), 200 g podgrzybków lub rydzów, 250 g boczku, 4 kromki bułki paryskiej, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki białego słodkiego wina, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/4 szklanki świeżych żurawin, 2 łyżeczki listków tymianku, sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bułkę pokrój w drobną kostkę, mięso w cieniutkie paski, po czym wyłóż na blachę. Skrop oliwą i przypraw. Piecz 10-12 minut.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przełóż z powrotem do garnka.

Reklama

3. Pokrój grzyby. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż grzyby 3-4 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły. Wlej wino i smaż dalej, aż płyn wyparuje. Zalej grzyby bulionem i duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj żurawiny i tymianek.

4. Przełóż grzyby do makaronu, przypraw do smaku, wymieszaj. Posyp grzankami i paskami boczku.

Olivia
Więcej na temat:makaron | makaron z grzybami | na | z | makarony | grzyby

Zobacz również

  • Placki: 20 dag zielonego groszku • pierś z kurczaka • 15 dag sera cheddar • łyżka natki pietruszki • 4 łyżki mąki • 2 jajka • olej do smażenia • szczypta słodkiej papryki i papryczki chilli •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.