Reklama
  • Piątek, 16 stycznia 2015 (15:05)

    Makaron z mięsem

Składniki na 4-6 porcji: 30 dag makaronu typu spaghetti, 25 dag piersi indyka, 15 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, szczypta szafranu, sól, pieprz, świeża, posiekana natka pietruszki do dekoracji, ewentualnie 5-10 dag parmezanu.

Reklama

Przygotowanie: ok. 25 minut

1. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Mięso z piersi indyka pokroić w dużą kostkę, boczek w nieco mniejszą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie ze szczyptą szafranu (dzięki temu będzie miał ładny, żółty kolor).

2. Boczek i mięso usmażyć na rumiano (można dodać trochę oliwy, jeśli boczek jest chudy). Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wlać resztę oliwy, nałożyć czosnek i cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić, zgasić ogień.

3. Gotowy makaron przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z cebulą oraz czosnkiem. Wyłożyć na półmisek, na środku położyć mięso oraz boczek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie parmezanem.

Twoje Imperium
Więcej na temat:makaron | z | makarony | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: ■ 15 dag kurek ■ 20 dag fasolki ■ 10 dag kaszy ■ 10 dag mascarpone ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ sól ■ pieprz ■ masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.