Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:05)

    Makaron z ziemniakami

Składniki na 6 porcji: 1/2 kg ziemniaków, sól, 1/2 łyżki nasion kminku, 30 dag makaronu typu wstążki, 2 łyżki oleju, 10 dag boczku, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, świeżo zmielony czarny pieprz.

1. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kminku, aż będą zupełnie miękkie (przez 20 minut).

2. Do osobnego garnka włóż makaron. Dodaj 2 łyżki oleju, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo według przepisu podanego na opakowaniu (15-20 min). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą.

Reklama

3. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Wrzuć pokrojony boczek, wysmaż chrupiące skwarki.

4. Cebulę obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię razem ze skwarkami. Przesmaż na złoty kolor. Na koniec dodaj odcedzony makaron oraz ziemniaki.

5. Całość wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z surówką z sałaty, pomidorów i papryki lub z kiszonym ogórkami.

6. Bogatszą wersję tego prostego dania możesz przygotować, dodając do ziemniaków i makaronu ze skwarkami obgotowaną i posiekaną kapustę kiszoną oraz plasterki przesmażonej na oleju dowolnej wędliny czy kiełbasy.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | z | makarony | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mięsa, 10 dag boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki, przecier pomidorowy , łyżka ostrego keczupu, pół szklanki pikantnego soku pomidorowego, szklanka bulionu, olej, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.