Reklama
  • Wtorek, 6 października 2015 (10:05)

    Mazowieckie placki ziemniaczane z grzybami

Składniki na 4 porcje: placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 5–6 łyżek mąki pszennej, olej do smażenia. Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków), 2 małe cukinie, 4 dymki, 2–3 łyżki masła, sól, pieprz, suszony tymianek.

1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie i dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby. Smaż je na dużym płomieniu, aż puszczą sok. Wtedy zmniejsz płomień i duś dalej przez 30-40 minut.

Reklama

2.Placki: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj duże, grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

3.Do grzybów dodaj pokrojone cukinie. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy cukinia ładnie się zrumieni, wrzuć dymki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż jeszcze chwilę.

Potem grzyby z warzywami rozłóż na plackach. Ew. udekoruj listkami natki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie ok. 75 minut, 1 porcja ok. 650 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | tem | z | placek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 10 dag mielonej wieprzowiny, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 średnia cukinia, 1 mała marchew, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki pomidorowego, koncentratu, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.