Reklama
  • Wtorek, 6 października 2015 (10:05)

    Mazurski gulasz kurkowy z knedlami

Składniki na 4 porcje: 30 dag kurek, po 30 dag borowików i podgrzybków, 4 czerstwe bułeczki, 15 dag kiełbasy myśliwskiej, 1 czubata łyżka masła, 150 ml mleka, 3 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 5 szalotek, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 200 ml białego wina, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 cytryna, sól, pieprz.

Reklama

1. Bułeczki i kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Mleko podgrzej, wymieszaj z cebulą, bułkami oraz kaszą manną. Odstaw na 25 minut.

2. Natkę posiekaj, wrzuć do masy z bułek. Dodaj jajka i łyżeczkę soli. Dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj 8 sporych knedli. Ostrożnie włóż je do wrzącej posolonej wody. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem.

3. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, posiekaj i razem z grzybami smaż je 10 minut na rozgrzanym oleju. Potem dodaj koncentrat i wino. Dołóż kiełbasę oraz śmietanę. Duś razem jeszcze 5 minut. Pod koniec gulasz przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę. Knedle podawaj z gulaszem grzybowym. Danie posyp szczypiorkiem oraz skórką z cytryny.

Przygotowanie ok. 50 minut, 1 porcja ok. 750 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 bułki do hot dogów • 4 parówki drobiowe lub z szynki wieprzowej • cebula • 2 ogórki kiszone lub konserwowe • 2 łyżki musztardy • ketchup • 2 łyżki kapusty kiszonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.