Reklama
  • Wtorek, 18 sierpnia 2015 (08:00)

    Omlet z cukinią i mozarellą

Składniki na 1 sztukę: 3 jajka, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc., 2-3 plasterki boczku wędzonego, ½ średniej cukinii, 1 mała cebula, 6 dag sera mozzarella (w kulce), 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól, biały pieprz.

Przygotowanie:

1. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię zetrzyj wraz ze skórą na tarce na dużych oczkach. Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.

Reklama

2. Do miski wbij jajka, energicznie roztrzep trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, śmietankę kremówkę, startą cukinię, pokrojony ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem

3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojony boczek i smaż tak długo, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż masa się zetnie i ser rozpuści. Gdy spód omletu delikatnie się zarumieni, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min.

Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut.

Przygotowanie: 20 minut. Sztuka: 745 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:omlet | Omlet z cukinią | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.