Reklama
  • Czwartek, 30 stycznia 2014 (10:00)

    Omlet z warzywami

Składniki: 4 jajka, łyżka sezamu, łyżka sosu sojowego , 30 dag mrożonki chińskiej, przyprawa do dań chińskich , olej, sól, pieprz, sezam do posypania omletów.

1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż mieszankę chińską i smaż chwilę. Posyp przyprawą i smaż, aż warzywa będą całkowicie miękkie.

Reklama

2. Omlet: żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z sosem sojowym oraz sezamem. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij je na sztywno. Ostrożnie połącz białka z żółtkami. Na oleju lub na maśle usmaż dwa omlety.

3. Warzywa podgrzej. Na każdy omlet włóż trochę mieszanki warzywnej, złóż na pół, posyp sezamem i od razu podawaj. Możesz przed posypaniem, sezam lekko zrumienić na suchej patelni. Będzie bardziej aromatyczny. Omlet najbardziej smakuje z bułeczką lub tostem.

4. Nadzienie do omletów możesz dowolnie komponować. Oprócz ulubionej mieszanki warzywnej, wykorzystaj smażone pieczarki, kawałeczki pieczonego mięsa lub wędliny. Do bazy jajecznej dodaj resztki startego żółtego sera.

Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic

Bella Relaks
Więcej na temat:omlet | Joanna | "Joanna" | przepis | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • 2/3 opakowania spaghetti • cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 10 zielonych oliwek • 4 jajka • pół szklanki płatków owsianych • zioła prowansalskie • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.