Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (13:00)

    Omlety z boczkiem

Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 50 ml mleka, 5 dag startego sera żółtego edamskiego, 10 dag gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 10 dag boczku, 7 dag szpinaku w liściach, 4 dymki, 2 łyżki oleju, rzeżucha.

1 Jajka wbij do miski. Następnie wlej mleko i dołóż starty na tarce żółty ser oraz śmietanę. Całość zmiksuj lub starannie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2 Plasterki wędzonego boczku wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię. Zrumień z dwóch stron. Liście szpinaku przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Ułóż na sicie i sparz wrzątkiem. Pozostaw do ocie knięcia. Możesz też zblanszować mrożony szpinak liściasty (nie rozmrażaj go wcześniej). Dymki opłucz, posiekaj razem ze szczypiorem.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju. 1/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozprowadź na powierzchni patelni. Posyp częścią posiekanej dymki oraz szpinaku. Podgrzewaj, aż masa się zetnie. Następnie omlet ostrożnie odwróć i krótko dosmażaj z drugiej strony. W ten sam sposób przygotuj z reszty ciasta kolejne omlety.

4 Przygotowane omlety przełóż na talerze. Posyp rzeżuchą (lub kiełkami). Podawaj razem z plasterkami boczku.

czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 3,80 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:jaja | omlet

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.