Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (10:05)

    Pakieciki z zieloną fasolką

Składniki na 4 porcje: 40 dag zielonej fasolki szparagowej, 4 pojedyncze filety z kurczaka, 16 plasterków salami (ew. innej podsuszanej kiełbasy), 2 łyżki oleju, 250 ml bulionu drobiowego, 15 dag śmietany kremówki, 1 łyżka jasnej zasmażki błyskawicznej, sól, czarny pieprz, czerwony pieprz do dekoracji.

Reklama

1 Fasolkę oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej posoloną wodą i gotuj ok. 15 minut. Potem odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osusz. Mięso umyj, wytrzyj do sucha.

2 Każdy filet rozetnij na 2 płaty. Lekko rozgnieć je dłonią. Posyp solą i czarnym pieprzem. Na każdym kawałku mięsa połóż po 4 plasterki salami oraz po porcji fasolki. Całość zwiń. Zepnij wykałaczkami, by roladki nie rozpadły się w czasie smażenia.

Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż je 5 minut, często obracając. Potem podlej bulionem i duś jeszcze ok. 8 minut. Roladki zdejmij z patelni.

Sos wymieszaj ze śmietaną. Zagęść zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Roladki z zieloną fasolką serwuj polane sosem. Udekoruj czerwonym pierzem. Jako dodatek podawaj np. wiejski chleb.

Przygotowanie ok. 40 minut, 1 porcja 470 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 400 g makaronu bucatini lub cienkie rurki, 300 g pomidorków koktajlowych, 2-3 gałązki grubego szczypioru, 8 jajek, 200 ml mleka, 250 g serka ricotta lub trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.