Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Parówkowo-grzybowa zapiekanka

Składniki na 4 porcje: 10 parówek drobiowych (lub wieprzowych), 2 duże czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 60 dag pieczarek (małe główki), 4 duże pomidory , 2 łyżki masła, szczypta przyprawy do grilla, sól, pieprz, bulion drobiowy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz.

1 Parówki pozbaw osłonek, pokrój w grubsze plasterki. Obrane czerwone cebule opłucz, osusz, a potem posiekaj w grubsze talarki lub piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Możesz też obrać go z osłonek, a potem drobno posiekać.

Pieczarki umyj starannie pod bieżącą wodą (nie musisz ich obierać). Małe główki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki lub ćwiartki.

Reklama

2 Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Naczynie żaroodporne obłóż wiórkami dobrze schłodzonego masła.

3 Parówki wymieszaj z pieczarkami, cebulą, czosnkiem oraz pomidorami. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 st. Jeśli chcesz, posyp zapiekankę żółty serem.

czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 4,80 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:PARTEX | pieczarki | zapiekanka | pary

Zobacz również

  • Składniki: brokuł średniej wielkości , 20 dag mąki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki mleka, 10 dag sera żółtego, świeżo zmielony pieprz, sól, olej do smażenia, natka pietruszki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.