Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (12:00)

    Pieczeń z wędzonki z knedlikami

Składniki na 4 porcje: 60 dag wędzonki wieprzowej, 20 dag cielęciny, 10 dag boczku, 10 dag selera, 2 cebule, 2 łyżki miodu, pół szklanki białego wina, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka mąki, sól, pieprz. Na knedle: 5 średnich ziemniaków, 5 rogalików, jajko, sól, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Reklama

Wędzonkę natnij w 4 miejscach. Cielęcinę umyj i pokrój w plastry. Posyp solą, pieprzem i owiń plastrami boczku. Plastry mięsa włóż do nacięć w wędzonce i wszystko razem przewiąż sznurkiem.

Oczyszczony seler i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do brytfanny. Miód wymieszaj z częścią białego wina. Przygotowane mięso umieść w brytfannie, posmaruj marynatą z miodu i przykryj folią aluminiową. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z resztą wina i piecz powoli jeszcze przez 30 minut.

Gotowe mięso wyjmij z brytfanny, a wypieczony sos oprósz mąką. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso podawaj polane sosem z knedlami i kiszoną kapustą.

Knedliki

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój rogaliki w kostkę i wymieszaj z ziemniakami. Odstaw na 5 minut.

Masę ziemniaczaną odsącz, dodaj do niej jajko. Całość dokładnie wymieszaj, aż zrobi się papka. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy uformuj okrągłe knedle. Obtocz je w mące ziemniaczanej i delikatnie włóż do wrzątku. Gotuj przez 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Na żywo
Więcej na temat:pieczeń | ziemniaki | piekło | pieczenie

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.