Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (13:00)

    Pieczony camembert

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki musztardy z gorczycą , 8 łyżek soku jabłkowego, 3 łyżki octu winnego, majeranek, olej, sól, chili w proszku , 4 serki camembert, 15 dag bagietki.

1 Zrób chutney. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Umyte i obrane jabłko pozbaw gniazd nasiennych, drobno posiekaj. Cukier wsyp do rondelka, skarmelizuj na średnim ogniu.

2 Do skarmelizowanego cukru dodaj posiekaną wcześniej cebulę, jabłko oraz musztardę z ziarnami gorczycy. Wlej sok jabłkowy oraz ocet winny. Duś całość pod przykryciem 20-30 minut.

Reklama

3 Świeży majeranek opłucz. Część odłóż do dekoracji, resztę otrzyj z łodyżek i dodaj do chutneya. Sos zdejmij z og nia. Wymieszaj z łyżką oleju, dopraw solą oraz chili do smaku. Odstaw do schłodzenia.

4 Serki camembert wyjmij z opakowań. Porozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekaj 5-7 minut w temp. 220 st.

5 Bagietkę (lub dwa paluchy pszenne) pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż pieczywo. Możesz też przyrumienić je w piekarniku. Gorące serki camembert ułóż na talerzach. Posmaruj przygotowanym chutneyem jabłkowym i obłóż grzankami. Dekoruj odłożonym majerankiem. Podawaj danie na ciepło.

czas ok. 45 min; porcja – 800 kcal, cena 4,40 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 op. mrożonych frytek, 4 sznycle cielęce, 3 łyżki mąki, szczypiorek, 1 duże jajko, pół szklanki bułki tartej, 3 łyżki oleju, 6 łyżek masła, 1 cytryna, sól, pieprz, kilka listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.