Reklama
  • Czwartek, 8 października 2015 (13:06)

    Piwna potrawka z kiełbasą

Składniki na 4 porcje: 4 małe pętka kiełbasy śląskiej (ew. 50 dag innej ulubionej cienkiej wędzonej kiełbasy), 20 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 1 szkl. jasnego piwa, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu. Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego, szczypta soli.

Reklama

1. Pieczarki oczyszczam, po cierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Kroję je w plasterki. Kiełbasę śląską tnę natomiast w nieco grubsze półplasterki. Cebule obieram, drobno siekam. Obrany czosnek kroję w cieniutkie plasterki (można też przecisnąć go przez praskę albo posiekać).

2. Na patelni rozgrzewam smalec. Przesmażam na nim kiełbasę z cebulą, dodaję pieczarki i czosnek. Przyprawiam oregano, płatkami chili, solą i pieprzem. Mieszam i smażę wszystko na rumiano.

3. Wlewam piwo, zmniejszam ogień i bez przykrywania duszę do czasu, aż odparuje płyn. Podaję ją np. z ugotowanymi ziemniakami oraz szklanką zsiadłego mleka.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Pina | PIN

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.