Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (15:00)

    Placki pieczarkowo-serowe

Składniki na 4 porcje: 15 dag dużych pieczarek, 15 dag twardego żółtego sera, 15 dag wędliny drobiowej, 1 cebula, 2 pomidory, 2 jajka, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia, listki sałaty do dekoracji.

Reklama

1. Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser zetrzeć na tej samej tarce. Wędlinę pokroić w kostkę. Pomidora pokroić (drugiego zostawić do dekoracji).

Cebulę zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać. Dodać pieczarki, ser, wędlinę, pomidora i cebulę. Wymieszać.

2. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną. Dodawać po trochu do masy jajecznej i mieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

3. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Danie podawać na liściach sałaty z kilkoma grubo pokrojonymi plastrami odłożonego pomidora.

Nasza rada

Placki z tartym serem najlepiej smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu. Zapobiega to wypływaniu sera.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:placki | cebula | placek | olej do smażenia

Zobacz również

  • Makaron z ziemniakami

    Składniki na 6 porcji: 1/2 kg ziemniaków, sól, 1/2 łyżki nasion kminku, 30 dag makaronu typu wstążki, 2 łyżki oleju, 10 dag boczku, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, świeżo zmielony czarny pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.