Reklama
  • Czwartek, 13 stycznia 2011 (07:07)

    Placki ryżowe zapiekane z pomidorami - dla sześciu osób

Smaczne i zdrowe.

Zdjęcie

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami /Smacznego
Placki ryżowe zapiekane z pomidorami
/Smacznego

Składniki:

- 1 szklanka ryżu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki siekanych dowolnych ziół ( np.natka pietruszki, majeranek, tymianek, szczypior),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- sól, pieprz,
- 5 pomidorów,
- 20 dag żółtego sera,
- 200 ml. słodkiej śmietanki,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać ryż, chwile posmażyć i zalać dwoma szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając. Ugotowany ryż lekko przestudzić, dodać jajka i zioła, doprawić solą i pieprzem. Formować placki i smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Pomidory pokroić w plastry.
Żółty ser zetrzeć i połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać na przemian pomidory i placki i polać sosem serowym. Dekorować ziołami. Zapiekać w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez ok. 15 min.
Czas przygotowania: 1 h.
Przepis na 6 osób.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, kefir (400 ml), cukier puder, sól, 20 dag mąki, 1 łyżeczka sody spożywczej, 3 jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana (36-procentowa), cynamon, dżem malinowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.