Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (15:00)

    Placki z drobiu

Składniki na 10 porcji: 3 filety z kurczaka, 3 jajka, 1 ząbek czosnku, 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 duże pieczarki, 300 ml majonezu, 1 mała cebula, olej do smażenia, sól, pieprz, świeża bazylia do dekoracji.

1. Filety z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem posiekać na małe kawałki.

2. Jajka roztrzepać widelcem. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Pieczarki umyć, oczyścić, osączyć i również pokroić w drobną kosteczkę.

Reklama

3. Mięso, cebulę, czosnek, pieczarki i roztrzepane jaja połączyć z majonezem. Dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Nakładać łyżką małe placuszki na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, udekorować listkami bazylii.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Nasza rada

Do placków drobiowych znakomicie pasują sosy pomidorowe z dodatkami, np. z dużą ilością ziół, czosnkiem lub papryką.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1/3 op. makaronu łazanki, 50 dag kapusty kiszonej, 40 dag filetów z dorsza, 20 dag suszonych grzybów, cebula, duża marchewka, 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe i ziarna ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.