Reklama
  • Środa, 23 grudnia 2015 (15:05)

    Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 40 dag szpinaku, cebula, 4 jajka, 3 łyżki masła, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mleka, sól, pieprz, po pół łyżeczki majeranku i koperku, śmietana do dekoracji. Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obierz. Następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Starte ziemniaki i cebulę wymieszaj z mąką i jednym jajkiem. Dodaj sól, pieprz, majeranek i koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z każdej strony na złoty kolor. Wstaw je do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.

Reklama

W tym czasie umyj szpinak, odetnij końcówki i przełóż go do rondelka. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę jajek roztrzep z mlekiem, solą oraz pieprzem. Wlej do szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż.

Gorącą masę szpinakową wyłóż na placki ziemniaczane, udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● pół kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej ● 20 dag rabarbaru ● 10 dag kwaśnych jabłek ● 2 cebule ● 2 łyżki octu winnego ● 100 ml bulionu mięsnego ● łyżeczka sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.