-
Środa, 23 grudnia 2015 (15:05)
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 40 dag szpinaku, cebula, 4 jajka, 3 łyżki masła, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mleka, sól, pieprz, po pół łyżeczki majeranku i koperku, śmietana do dekoracji. Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obierz. Następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Starte ziemniaki i cebulę wymieszaj z mąką i jednym jajkiem. Dodaj sól, pieprz, majeranek i koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z każdej strony na złoty kolor. Wstaw je do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.
W tym czasie umyj szpinak, odetnij końcówki i przełóż go do rondelka. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę jajek roztrzep z mlekiem, solą oraz pieprzem. Wlej do szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż.
Gorącą masę szpinakową wyłóż na placki ziemniaczane, udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Twój komentarz może być pierwszy