Reklama
  • Piątek, 17 kwietnia 2015 (08:00)

    Pleśniowy ser w cieście piwnym

Składniki: na 4 porcje: 2 okrągłe sery pleśniowe (typu camembert), czerwona papryka, 10 dag szynki, olej do smażenia, liście sałaty i pokrojona w kostkę papryka do dekoracji. Na ciasto: 20 dag mąki, 2 jajka, 1/3 szklanki jasnego piwa, sól, pieprz mielony, świeżo posiekane zioła. Przygotowanie:

Reklama

Sery przekrój wzdłuż na pół. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Na każdym kawałku sera połóż kawałki papryki. Całość owiń plastrem szynki i zepnij wykałaczką.

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Ostrożnie ale dokładnie obtocz ser w cieście piwnym i natychmiast włóż do rozgrzanego oleju. Smaż z obu stron do przyrumienienia, a następnie przełóż na papierową ściereczkę, aby odsączyć zbędny tłuszcz.

Liście sałaty opłucz, poczekaj, aż ścieknie z nich woda i rozłóż na talerzach. Połóż na nich smażony ser i posyp kostkami papryki. Ser podawaj z gotowanymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.

Na żywo
Więcej na temat:sery | ser | ciasto | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Puszka czerwonej fasoli • cukinia • 2 cebule • 1/3 pęczka natki pietruszki • 3-4 łyżki mąki • jajko • czosnek granulowany • cząber • ostra papryka w proszku • olej • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.