Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Puszysty omlet z pieczarkami

Składniki: 6 jajek, olej , 2 łyżki mąki pszennej, 50-60 dag pieczarek, kilka gałązek świeżej natki, 1 ogórek, 1-2 pomidory, po kilka łyżek majonezu i keczupu, sól, pieprz.

1. W dwóch miseczkach rozkłóć osobno po 3 jajka. Do każdej porcji dodaj po łyżce mąki pszennej oraz wody (ewentualnie mleka). Ubij na puszystą masę.

Reklama

2. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki, drobno poszatkuj. Wsyp do miseczek z masą na omlet. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój je na małe kawałki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pieczarki, smaż ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wlej masę jajeczną, usmaż rumiany omlet. W ten sam sposób przygotuj drugi placek. Ogórek i pomidor umyj, pokrój w plasterki. Połącz keczup z majonezem, dopraw. Omlety napełnij pieczarkami. Podawaj z warzywami i sosem.

Monika Janosz, Międzybrodzie Bialskie, nauczycielka

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 op. mrożonych frytek, 4 sznycle cielęce, 3 łyżki mąki, szczypiorek, 1 duże jajko, pół szklanki bułki tartej, 3 łyżki oleju, 6 łyżek masła, 1 cytryna, sól, pieprz, kilka listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.