Reklama
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:00)

    Pyzy z kurkami

Ciasto: 5 dużych ziemniaków, pół łyżeczki soli, 10 łyżek mąki pszennej, jajko. Farsz: 20 dag kurek, cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz kolorowy, chili

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Następnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Do masy wsyp mąkę, sól, wbij jajko i wyrób ciasto.

Farsz: na patelni stop masło, dodaj pokrojoną cebulę, podsmaż. Włóż oczyszczone, drobniutko posiekane kurki i smaż do chwili, aż odparuje nadmiar wody.

Reklama

Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Odstaw, aby ostygł. Farsz możesz przygotować wcześniej.

Ciasto podziel na 10 części. Ulep placuszki, każdy nadziej odrobiną farszu grzybowego. Zagotuj garnek wody, lekko posól. Pyzy wrzucaj na wrzątek. Gotuj minutę, od chwili, gdy wypłyną na wierzch.

Przelej zimną wodą. Podaj posypane resztą farszu oraz posiekaną natką pietruszki. Do przyrządzenia farszu możesz wykorzystać wszystkie grzyby leśne oraz poza sezonem – pieczarki.

Bella Relaks
Więcej na temat:farsz | ciasto | ziemniaki | z | kurek | kurki

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mięsa, 10 dag boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki, przecier pomidorowy , łyżka ostrego keczupu, pół szklanki pikantnego soku pomidorowego, szklanka bulionu, olej, pół... więcej

Wasze komentarze: 1,

Dodaj komentarz
ANIA

~ANIA -

MNIE OSOBISCIE KURKI NIE SMAKUJA IMOJEJ RODZINIE .MOZE INNE GRZYBY ?