Reklama
  • Wtorek, 10 maja 2016 (08:05)

    Racuchy z jabłkiem i dżemem

Składniki: 1 jajko, kefir (400 ml), cukier puder, sól, 20 dag mąki, 1 łyżeczka sody spożywczej, 3 jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana (36-procentowa), cynamon, dżem malinowy.

Przygotowanie:

1. Wymieszaj jajko z kefirem, 1 łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Potem stopniowo dodawaj mąkę i sodę. Ciasto powinno być gładkie.

Reklama

2. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

3. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Potem skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj ciasto, formując racuchy. Na wierzch każdego z nich ułóż plasterki jabłek.

5. Racuchy smaż najpierw z jednej strony, po czym delikatnie przełóż na drugą (uważaj przy tym, żeby nie spadły jabłka).

6. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem łyżki śmietany oraz łyżeczki dżemu malinowego. Na koniec posyp racuchy odrobiną cynamonu z dodatkiem cukru pudru.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 bułki do hot dogów • 4 parówki drobiowe lub z szynki wieprzowej • cebula • 2 ogórki kiszone lub konserwowe • 2 łyżki musztardy • ketchup • 2 łyżki kapusty kiszonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.